Forrás: freepik
Ország torta
A Ország torta díjnyertes magyar desszert, amelyet évről évre bizonyos versenyen választanak ki. Az alábbi recept a 2020-as évre jellemző
Hozzávalók
A tésztához:
- 120 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 250 g rétesliszt
- 50 g tojássárgája
- 60 g mák
Karamellizált mákhoz:
- 60 g cukor
- 20 g vaj
- 60 g mák
Mákos-ribizli krémhez:
- 100 g ribizli püré
- 2 tojás
- 100 g cukor
- 1 zselatinlap
- 100 g vaj
- 100 g mák
Díszítéshez:
- fehér csokoládé
- friss ribizli
Eljárás
A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, majd nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy 26 centiméteres tortaformát. Süssük 180 fokon 15 percig, majd hagyjuk kihűlni.
A karamellizált mákhoz olvasszuk fel a cukrot, adjuk hozzá a vajat, és végül a mákot. Keverjük össze, majd hagyjuk lehűlni.
A mákos-ribizli krémhez keverjük össze a ribizli pürét, a tojást és a cukrot. Melegítsük fel, majd adjuk hozzá az előzőleg beáztatott zselatint. Végül keverjük el a vajjal és a mákkal. Hagyjuk hűlni.
A kihűlt tésztára kenjük rá a karamellizált mákot, majd a mákos-ribizli krémet. Tegyük a hűtőbe néhány órára.
Díszítsük fehér csokoládéval és friss ribizlivel.