Őszibarackdzsem
Ez a recept egy finom, hagyományos magyar őszibarackdzsem, amit bármilyen friss kenyerével vagy péksüteménnyel fogyaszthat. Az édes és savanykás, friss őszibarack íz, a bő cukorral és a hosszú főzési idő, ami a gyümölcshúst karamellizállja és mélyíti az ízét, valamint képez egy szép, ragacsos textúrát.
Hozzávalók
- 5 kg érett őszibarack
- 21⁄2 kg kristálycukor
- 1 citrom leve
Eljárás
Mossuk meg az őszibarackokat, majd vágjuk őket fel, távolítsuk el a magot és daraboljuk fel őket apró darabokra.
Tegyük a darabolt őszibarackot egy nagy lábosba, adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet. Keverjük össze.
Főzzük a őszibarackot közepes lángon, közben folyamatosan kevergessük, hogy ne égjen oda.
Amikor a gyümölcs már jóformán szétfőtt, aprítsuk fel botmixerrel, de csak nagyon rövid ideig, mert darabosabb állagú dzsemet szeretnénk.
Most főzzük tovább kis lángon, amíg megfelelő sűrűségűre nem fő. Ez eltarthat 1-2 órát is.
Ezután sterilizáljunk üvegeket, majd töltsük bele a forró dzsemet.