:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/Rl1k1FPBsK3aa6NMdOxR/ffc3fb55b1eb29fb08ba9ef7c0b6e7.png)
Forrás: canva
Őzpörkölt
Ha egyszerű, de laktató és ízletes ételt szeretnél főzni, a boros ozpörkölt egy kiváló választás.
Hozzávalók
- 1 kg ozpecsenye
- 3 Fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál pirospaprika
- 4 dl száraz fehérbor
- 4 evőkanál olaj
- só, bors
- 1 node zöldség pl répa, petrezselyemgyökér
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy megtisztítjuk és felszeleteljük a húst, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb lábasban hevítsünk fel olajat, majd adjuk hozzá a húst és pirítsuk meg. Fontos, hogy ne túl nagy lángon süssük, mert könnyen odatapadhat.
Amikor a hús már megpirult, adjuk hozzá az apróra vágott hagymákat és fokhagymát. Keverjük át, majd szórjuk meg pirospaprikával. Itt óvatosan bánjunk a paprikával, mert könnyen megég a forró olajon, érdemes levonni a lángot.
Pároljuk tovább az ételt, majd öntsük fel borral. A bortól lesz igazán ízletes az ozpörkölt, érdemes minőségi, száraz fehérborral készíteni.
Végül adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, majd fedjük le a lábast és hagyjuk, hogy a hús a saját levében párolódjon tovább. A húsnak legalább 1,5-2 órát kell párolódnia, hogy igazán omlós legyen.