Panzerotti
A panzerotti egy olasz eredetű apró calzone, melyet főleg Nápolyban lehet kapni. A panzerotti-kat fritálni szokták, azonban attól válik igazán különlegessé, hogy olyanl töltelékkel tölthetik meg, ami távol áll a hagyományos pizzatöltelékektől. Ez a recept egy sajtos és paradicsomos töltelékkel készült.
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g liszt
- 300 ml víz
- 7 g szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
Töltelék:
- 400 g félkemény sajt (pl. mozzarella)
- 250 g paradicsomszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Fritőzéshez:
- olaj
Eljárás
A tészta elkészítése: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd az élesztőt és cukrot hozzáadjuk. Az egészet összekeverjük, majd közepébe egy kört formázunk. Egy másik tálban összekeverük a vizet és a sót, majd a lassan a liszthez öntjük. Keverünk rajta egy fakanállal, majd amikor az anyag már nehezen fakanállal keverhető az olajat is hozzáadva nyújtható tésztává gyúrjuk. Letakarva fél órát kelesztjük.
A töltelék elkészítése: A fokhagymát apróra vágjuk és egy serpenyőben az olajon megpirítjuk. A paradicsomszószt hozzáadjuk, megsózzuk és megborsozzuk, majd addig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. A sajtot felkockázzuk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kis köröket szaggatunk (kb. 10-12 cm átmérőjűeket). Az így kapott tészta korongokba tesszük a sajtkockákat és az előzőleg elkészített paradicsomos szószt. A tészta széleit összeillesztjük, majd félhold alakúra zárjuk őket, majd a széleit özenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Az olajat feltesszük fritőzni egy magasabbú serpenyőt felhevítjük benne az olajat kb. 3 4 cm mélységig. Amikor a fűtőszálak teljesen felmelegszenek, a panzerottik bő olajban kisütük. Ha kisütöttük, konyhai papírtörlőre helyezzük, hogy az olajatól megszabadítsuk.