Paprikás csirke
A paprikás csirke a magyar konyha egyik legmeghatározóbb ételkülönlegessége. Ízvilágát a pirospaprika, vöröshagyma, paradicsom és kápiapaprika határozza meg. Különleges krémességét a tejföl adja. Egyszerű és gyors megvalósításának köszönhetően bármikor gyorsan össze lehet dobni egy adagot.
Hozzávalók
Paprikás csirkéhez:
- 1 kg csirke (lebonkolt)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 2 evőkanál őrölt édesnemes pirospaprika
- 2 ks paradicsom
- 2 ks kápia paprika
- 1 dl tejföl
- só
- bors
- 11⁄2 dl csirke alaplé (vagy víz)
Galuskához:
- 3 tojás
- 30 dkg liszt
- egy csipet só
- 1 dl víz
Eljárás
A hagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Ezután vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a pirospaprikát.
Tegyük rá a csirkét, majd sózzuk, borsozzuk. Tegyük vissza a tűzre és addig pároljuk, míg a csirke színe fehérré válik. Közben forgassuk meg néhányszor.
Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát, valamint a csirke alaplevet, majd fedjük le, és kis lángon főzzük kb. 40-45 percig.
Közben készítsük el a galuskát. A tojást, lisztet, sót és vizet összekeverjük, majd forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk a tésztát. Miután feljöttek a víz tetejére, még hagyjuk benne 1-2 percig, majd szűrjük le.
A csirkét vegyük ki a szószból. A maradék levét turmixoljuk le, majd keverjük bele a tejfölt, és forraljuk össze.
Servírozáskor a csirkét a tejfölös szósszal locsoljuk meg, és tálaljuk a galuskával.