Paradicsomos Shakshuka gazdagon
A shakshuka egy közkedvelt étel a Közel-Keletről, mely pörkölt paradicsomos alapra kerülő tojásokból áll. A fűszerek gazdagsága és a szaftos paradicsomok tökéletes kombinációt alkotnak ebben a meleg, ízletes ételben. Jó választás lehet reggeli vagy brunch fogásnak, de akár vacsorára is tökéletes.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 Közepes fej vöröshagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhag, zúzva
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál cayenne bors (opcionális, erősség igény szerint)
- 400 g konzerv diced paradom
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 4 ks tojás
- friss petrezselyem vagy koriander
Eljárás
Egy mély serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a kaliforniai paprikát, majd pirítsuk őket puhára, kb. 5 percig.
Adjon hozzá a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a köményt és a cayenne borsot (ha használja). Keverje jól össze, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.
Öntsük hozzá a konzervált paradicsomot, majd főzzük alacsony lángon, amíg a szósz kissé besűrűsödik, kb. 10-15 percig. Ízesítse sóval és frissen őrölt fekete borssal.
Az elkészült szószba üssön négy tojást, úgy hogy kis mélyedéseket képezzen a felszínen. Takarja le a serpenyőt, és főzze közepes lángon, amíg a tojások megkeményednek, de a sárgája még folyékony marad, kb. 5-7 percig.
Tálalja azonnal nyersen vágott petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva. A shakshuka leghagyományosabb formájában pitával vagy friss kenyérrel tálalják.