Forrás: freepik
Pásztorpite
A pásztorpite az ízletes főétel, amelyet gyakran szeretnek az egész családtagok. Méltán népszerű egytálétel, kényelmes és hűvös este tökéletes az otthoni vacsorákhoz vagy baráti összejövetelekhez.
Hozzávalók
- 600 g darált hús (marha vagy birka)
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 Közepes méretű sárgarépa
- 200 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 11⁄2 dl vörösbor
- 11⁄2 dl marhahúsleves
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál Kakukkfű
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 kg burgonya
- 125 ml tej
- 75 g vaj
- 100 g reszelt sajt
Eljárás
Kockázza fel a hagymát, sárgarépát és fokhagymát, majd egy nagy serpenyőben pirítsa meg olajon a darált hússal együtt, míg a hús barna lesz.
Adj hozzá paradicsompürét, vörösbort, rozmaringot, kakukkfüvet, sót és borsot. Fedd le, majd hagyd főni alacsony lángon 20-30 percig.
Közben hámozd meg a burgonyát és főzd meg sós vízben. Amikor a burgonya megfőtt, szűrd le a vizet és töröld össze a tejjel és a vajjal.
Egy mély tűzálló edénybe kanalazd bele a húst, szórd meg a zöldborsóval, majd kanalazd rá a burgonyapürét.
Szórd meg reszelt sajttal a tetejét, majd előmelegített sütőben süssd 180 °C-on 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.