Forrás: facebook:Pelmenyizde & Factory
Pelmenyi
A Pelmenyi a kelet-európai konyha egyik ikonikus étele, ami azonnal eszembe juttatja anyukám gyerekkori főzőcskéit. Számomra ez az étel az otthoni meleg és boldogság megtestesülése. Nincsen semmi jobb annál, mint egy hideg téli napon egy nagy tányér forró Pelmenyinek a látványa, illata és íze.
Hozzávalók
Tészta:
- 300 g búzaliszt
- 1 tojás
- 150 ml víz
- 1⁄2 teáskanál só
Töltelék:
- 500 g darált hús (marha, malac vagy bárány)
- 1 Közepes vöröshagyma
- só és bors ízlés szerint
Eljárás
Az előkészületekhez kezdjük a tészta elkészítésével. Vegyünk egy nagy tálba 300 g búzalisztet, adjuk hozzá a tojást, a vizet és a sót. Gyúrjuk össze térdig, amíg a tészta rugalmas nem lesz. Javaslom, hogy a tészta állagának ellenőrzésekor figyeljünk arra, hogy ne legyen túl ragadós vagy kemény.
A töltelék elkészítése során a húst keverjük össze a finomra vágott hagymával. Ízesítsük sóval és borssal. Mivel a hús ízlés szerinti fűszerezése teljesen személyfüggő, ezért én ezt javaslom mindenkinek: mindig kóstold meg az ételt a fűszerezési fázisban.
A tészta és a töltelék elkészítése után jöhet a Pelmenyi formázása. Ehhez vágjuk vékony szeletekre a tésztát, majd szaggassuk kis körökre. Minden kör közepére tegyünk egy kis darab húst, majd hajtsuk félbe és ragasszuk össze. Javaslom, hogy a Pelmenyi formázása közben nagyon figyeljünk arra, hogy a tészta szélei jól legyenek összeragasztva, különben főzés közben a hús kifolyik.
A Pelmenyi főzéséhez forraljuk fel a vizet egy nagy fazékban, majd főzzük benne a Pelmenyit 5-7 percig, vagy amíg a pelmenyi fel nem jön a víz tetejére. Figyelem, ne forraljuk túl az ételeket, csak annyi időre tegyük be őket, amennyi a főzésükhöz szükséges.