Forrás: Pixabay: herverot
Polvorones
Első alkalommal készítettem el az eredeti spanyol polvorones receptet a családomnak a tavalyi karácsonyi időszakban, és nem győztek belőle eleget enni! Könnyű elkészíteni, és valami igazán különlegességgel lephetjük meg vele szűkebb és tágabb környezetünket is.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 100 g cukrozott sertésszalonna
- 100 g cukor
- 50 g Mandula
- 1⁄2 teáskanál Fahéj
- A citromhéj reszelve
- Cukor a tálaláshoz
Eljárás
Először is a sütőt előmelegítem 180°C-ra. Mindig fontos, hogy a sütőnk már a tészta beállítása előtt elérje a megfelelő hőmérsékletet.
Egy serpenyőben pirítom a lisztet állandó kevergetés mellett, amíg aranyszínű nem lesz. Figyeljünk, nehogy megégjen!
A lisztet átszórom egy tálba és hozzáadom a cukrozott sertésszalonnát, a cukrot, a darált mandulát, a fahéjat és a citromhéjat. Mindig érdemes frissen reszelt citromhéjjal dolgozni, sokkal aromásabb lesz tőle a süteményünk.
Összedolgozom az alapanyagokat, amíg el nem érem a morzsalékos tészta állagát. Figyelem, ne gyúrjuk túl, mert akkor kemény lesz a végeredmény!
A tésztából 1 cm vastagságú lapot nyújtok és 5 cm átmérőjű köröket szaggatok belőle. Az átmérő nagyságát mindenki a saját ízlése szerint állíthatja be.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a köröket és 15-20 percre a sütőbe teszem, amíg aranybarna nem lesz. Figyeljünk, mert könnyen megég!
Miután kivettem a sütőből, megvárom míg kihűl, majd megszórom cukorral.