Forrás: facebook
Puha diós, morzsás Szilvás gombóc
A szilvás gombóc az egyik legkedveltebb hagyományos magyar édesség. Puha krumplitésztába göngyölve találjuk benne az édes szilvát, melyet finoman összehoz a ropogós, diós, morzsás bunda. Egyszerű és gazdag ízvilágával mindenkit levesz a lábáról.
Hozzávalók
- 8 ks közepes vastagságú burgonya
- 250 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 16 ks érett szilva
- 100 g morzsa
- 100 g cukor
- 50 g vaj
- 50 g darált dió
Eljárás
Főzzük meg a burgonyákat meghámozva, majd amikor már megfőttek, passzírozzuk át.
Adjuk hozzá a lisztet, sót és a tojást, és gyúrjuk össze.
Formázzunk belőle 16 db gombócot, mindegyikbe tegyünk egy szem szilvát, majd zárjuk le gondosan a tésztát a szilva körül.
Forraljunk vizet egy nagy lábasban, és amikor felforrt, tegyük bele a gombócokat. Főzzük őket kb. 15 percig.
Közben egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a morzsát és a cukrot, és pirítsuk aranybarnára.
Emeljük ki a gombócokat a forrásban lévő vízből, és forgassuk meg őket a morzsás keverékben.
Szórjuk meg darált dióval, és tálaljuk azonnal, amíg még melegek.