Forrás: Unsplash
Puha Erdélyi Kürtőskalács Recept
Az édes sütemény, a kürtöskalács az Erdélyből származó hagyományos desszert. Külső rétege ropogós, belső része pedig puha és fűszeres, amelyet a szabadban sütnek hatalmas akácfahasábokon. Ha otthon szeretnél kipróbálni ezt az ínycsiklandó finomságot, kövesd az alábbi receptet.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 200 ml langyos tej
- 20 g élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 tojás
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 100 g kristálycukor
Eljárás
Az élesztőt a cukorral és 100 ml langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a maradék liszthez, sóhoz, 1 egész tojáshoz és 1 tojás sárgájához.
Az összetevőket tésztává gyúrjuk, majd kb. 10 percig dagasztjuk, amíg szép sima és rugalmas lesz.
A tésztát letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben a vajat kikeverjük a porcukorral, fahéjjal és vaníliával.
A kelt tésztát 10-12 egyforma részre osztjuk, majd mindegyiket hengerré formázzuk.
A hengereket körbe-kbe tekerjük egy kerek, sütőpapírral bélelt forma körül úgy, hogy a tészta szeletei egy picit átfedjék egymást.
Egy sütőbe helyezük a formákat, majd kb. 20-25 percig sütjük azmelegített sütőben 180°C-on.
Amikor acsok megsültek, azonnal meghempergetjük őket a kristálycukorban, majd kicsit hűlni hagyjuk és tálaljuk.