Rakott zöldbab bulgurral
A rakott zöldbab bulgurral egy ízletes, tápláló és kényelmes étel, amely a hagyományos magyar zöldbabbal és a közel-keleti bulgurval (durumbúza szemekből készült gabonaféle) készül. Egészséges, tápanyagban gazdag és nagyon laktató.
Hozzávalók
- 500 g zöldbab
- 200 g bulgur
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál Paprika
- 1 teáskanál só
- fél teáskanál őrölt bors
- 200 g sajt a tetejére
Eljárás
Készítsük elő a zöldbobot: Mossuk meg, és vágjuk 2-3 centiméteres darabokra.
A bulgurt öblítsük le hideg vízben, majd tegyünk bele egy fazékba 2 csésze vizet és főzzük puhára.
Közben a hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, a paradicsomot pedig kockázzuk fel nagyobb darabokra.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát. Pároljuk őket, amíg aranybarna nem lesz.
Adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, a sót és a borsot, majd főzzük tovább 5 percig.
Adjuk hozzá a zöldbobot és a bulgurt, keverjük jól össze, majd öntsük egy sütőedénybe.
Szórjuk meg a sajttal a tetejét, és tegyük a sütőbe 20 percre, 180 fokra előmelegítve.
Amikor a sajt megolvadt és aranybarna színű, vegyük ki a sütőből és tálaljuk.