Forrás: Josef Mohyla from Getty Images
Rántott ponty sütőben
A rantott ponty sütőben egy hagyományos magyar fogás, amelyet nagyra értékelnek annak kiváló íze és lágysága miatt. A halat, amelyet mindig frissen kell használni, először lisztben, majd tojásban, végül zsemlemorzsában forgatják, mielőtt a sütőbe kerül.
Hozzávalók
- 1 ks ponty
- 100 g liszt
- 2 ks tojás
- 200 g zsemlemorzsa
- 2 g bors
- 5 g só
- 1 ks citrom
Eljárás
Tisztítsuk meg a pontyot, távolítsuk el a belsőségeket, mossuk meg alaposan és vágjuk feldarabokra.
Sózzuk és borsozzuk a ponty darabokat, majd facsarjuk rá a citrom levét és hagyjuk állni 10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Egy tányérra tegyük a lisztet, egy másikba verjük fel a tojásokat, egy harmadikba pedig tegyük a zsemlemorzsát.
A ponty darabokat először a lisztben, majd a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában forgassuk meg, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
Süssük a pontyot a sütőben 30-40 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Megfordíthatjuk a darabokat, hogy egyenletesen süljenek meg.
Tálaljuk a pontyot friss zöldségekkel vagy salátával.