Forrás: Pixabay: RGY23
Retro krumplis pogácsa
Már gyerekkoromban is anyukám gyakran készítette ezt a finomságot, és a mai napig az egyik kedvenc receptem. Valahányszor elkészítem, mindig eszembe jut, ahogy anyukám szeretettel gyúrta a tésztát, és édesen sütötte a pogácsákat. A konyha illata ennek köszönhetően mindig olyan otthonos, bensőséges hangulatot teremtett.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya,
- 70 dkg liszt,
- 20 dkg zsír,
- 2 ek.élesztő,
- 2 tk cukor,
- 2 tk só,
- 1 ek köménymag,
- 1 tojás.
Eljárás
A burgonyát meghámozzuk, majd kockákra vágjuk, és annyi sós vízben megfőzzük, amennyi ellepi. (Itt figyeljünk, hogy ne legyen túl sós a víz!)
A krumplit szűrőbe öntjük, és jól lecsepegtetjük. Én ezt mindig duplán csinálom, hogy biztosan ne maradjon benne víz. A krumplit egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zsírt, és jól összkeverjük.
A tojást felverjük, és a krumplihoz adjuk. Az élesztőt a cukorral, majd a meleg vízzel elkeverjük, és a krumplira öntjük. Jól összekeverjük.
A lisztet a sóval, a köménymaggal elkeverjük, majd a krumplihoz adjuk. Kézzel jól összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük. (Ne feledjük, nagyon fontos a pihentetés!)
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.