Forrás: freepik
Rigó Jancsi
A Rigó Jancsi egy hagyományos magyar sütemény, melyet csokoládéval bevont, könnyű és levegős piskótatest, gazdag csokoládékrém és csokoládéglazúr alkot. Bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de ha követed a lépéseket, a végeredmény minden bizonnyal lenyűgöző lesz. Ideális desszert különleges alkalmakon vagy egyszerűen csak egy vasárnapi családi ebéd után.
Hozzávalók
Piskótához:
- 6 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 200 g cukor
- 6 tojássárgája
- 1 teáskanál vanília aroma
- 100 g búzaliszt
- 30 g Holland kakaópor
Csokoládémázhoz:
- 2 evőkanál víz
- 200 g cukor
- 200 g étcsokoládé
Csokoládékrémhez:
- 6 tojás
- 600 ml tejszín
- 300 g cukor
- 3 evőkanál rum
- 150 g étcsokoládé
Eljárás
Piskóta: Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Amikor a cukor teljesen feloldódott, keverjük hozzá a tojássárgáját, a vanília aromát, a lisztet és a kakaóport. Öntsük a tésztát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180°C-on körülbelül 15-20 percig. Hagyjuk hűlni.
Csokoládékrém: Verjük fel a tojásokat a tejszínnel és a cukorral, majd forraljuk fel közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett. Adjuk hozzá a rumot és a csokoládét, majd keverjük addig, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Hagyjuk kihűlni.
Vágjuk ketté a piskótát, helyezzük a krémet a közepére, majd helyezzük vissza a másik felét.
Csokoládémáz: Forraljuk fel a vizet és a cukrot, majd adjuk hozzá a csokoládét, és keverjük addig, amíg teljesen elolvad. Öntsük a mázat a sütemény tetejére, majd hagyjuk megdermedni.
Szeleteljük fel a sütit, és tálaljuk.