Forrás: Heike Rau for Adobe Stock
Ropogós diós kekszek karácsonyra
Karácsonykor imádom sütni ezeket a diós kekszeket. Gyermekkoromra emlékeztetnek, és a nagymamám konyhájában töltött meghitt órákra. A dió fűszeressége, a puha, vajas keksztészta és a vaníliás cukor enyhe érintése ellenállhatatlanná teszi őket. Mindig alig várom, hogy megsüssem őket, és még jobban várom, hogy megajándékozhassam és élvezhessem őket.
Hozzávalók
- 200 Gram Vaj (szobahőmérsékleten)
- 150 Gram cukor
- 1 Teáskanál vaníliás cukor
- 1 Pinch só
- 2 tojássárgája
- 400 Gram liszt
- 100 Gram Vegyes diófélék (mogyoró, dió, mandula) durvára aprítva
- Porcukor a porozáshoz
Eljárás
A diós kekszhez a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy nagy tálban krémesre verjük. A vajnak puhának kell lennie, nem olvadtnak, hogy jó állagú legyen.
Adjuk hozzá a tojássárgáját, és addig keverjük, amíg minden jól el nem keveredik.
Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz. Ezt végezheti kézzel vagy tésztagéppel is.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott diót, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg a dió jól el nem oszlik benne. A különböző diófélék használata változatos ízt és érdekes textúrát kölcsönöz a keksznek.
Formázza a tésztát golyóvá, fedje le, és hagyja pihenni a hűtőben körülbelül 30 percig. Ez a lépés segít a kekszeknek megtartani a formájukat sütés közben.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra, és helyezzen sütőpapírt a tepsire.
Formázzon a tésztából kis golyókat, vagy ha szeretné, kis "félholdakat" vagy croissantokat, és helyezze őket a sütőlemezekre. Tetszés szerint dióval díszíthetjük a tetejét.
Süssük a diós kekszet 15-20 percig, vagy amíg a szélei enyhén megbarnulnak.
Hagyjuk a kekszeket a tálcán kihűlni, majd szórjuk meg egy kevés porcukorral. Remélem, nektek is annyira ízlenek ezek a finom diós kekszek, mint nekem!