Forrás: Pixabay: matthiasboeckel
Sajtos perec
Ez a recept reggeli, gyors ebéd vagy uzsonna szerelmeseinek szól. Ízlés szerint fűszerezhetjük és meleg vagy hideg italokkal tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 300 ml Meleg víz
- 100 g reszelt sajt
- Nagy csipet durva tengeri só
Eljárás
Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet és a szárított élesztőt. Ügyeljünk arra, hogy az élesztő minőségi legyen, mivel ezen áll vagy bukik a tészta sikeressége. A cukrot és a sót adjuk a meleg vízhez (ne legyen túl forró, mert \megöli\ az élesztőt), keverjük össze, majd öntsük a lisztes keverékhez. Egy fakanállal dolgozzuk össze, amíg össze nem áll.
Itt jön a türelem: gyúrjuk a tésztát legalább 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ne essünk kétségbe, ha eleinte ragadós, idővel össze fog állni. A meggyúrt tésztát fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen 1 órát kelni.
Amikor a tészta megkelt, vékony hosszú rudakat formázunk belőle, majd a rudakat csavarjuk perec formára. Ez igényelhet némi gyakorlást, de a gyermekek kiváló segítőtársak lehetnek ebben.
A formázott pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg reszelt sajttal és a nagy csipet durva tengeri sóval. Lényeges, hogy a sütőt ezután melegítsük elő, 220 °C-ra, és ne előtte, mivel a perecnek kell időt adni a formájának megtartására a sütés előtt.
Süssük a pereceket a előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg a sajt szép, aranybarna nem lesz.
Közvetlenül a sütőből való kivétel után hagyjuk a pereceket egy kicsit hűlni, mert a forró sajt éget. Bár néha nehéz megállni, hogy ne együnk belőle azonnal, a türelem meghozza gyümölcsét.