HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: matthiasboeckel

Sajtos perec

Ez a recept reggeli, gyors ebéd vagy uzsonna szerelmeseinek szól. Ízlés szerint fűszerezhetjük és meleg vagy hideg italokkal tálalhatjuk.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
12
  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 1 tasak szárított élesztő Hozzáadott
  • 1 teáskanál cukor Hozzáadott
  • 1 teáskanál Hozzáadott
  • 300 ml Meleg víz Hozzáadott
  • 100 g reszelt sajt Hozzáadott
  • Nagy csipet durva tengeri só Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet és a szárított élesztőt. Ügyeljünk arra, hogy az élesztő minőségi legyen, mivel ezen áll vagy bukik a tészta sikeressége. A cukrot és a sót adjuk a meleg vízhez (ne legyen túl forró, mert \megöli\ az élesztőt), keverjük össze, majd öntsük a lisztes keverékhez. Egy fakanállal dolgozzuk össze, amíg össze nem áll.

2. Lépés

Itt jön a türelem: gyúrjuk a tésztát legalább 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ne essünk kétségbe, ha eleinte ragadós, idővel össze fog állni. A meggyúrt tésztát fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen 1 órát kelni.

3. Lépés

Amikor a tészta megkelt, vékony hosszú rudakat formázunk belőle, majd a rudakat csavarjuk perec formára. Ez igényelhet némi gyakorlást, de a gyermekek kiváló segítőtársak lehetnek ebben.

4. Lépés

A formázott pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg reszelt sajttal és a nagy csipet durva tengeri sóval. Lényeges, hogy a sütőt ezután melegítsük elő, 220 °C-ra, és ne előtte, mivel a perecnek kell időt adni a formájának megtartására a sütés előtt.

5. Lépés

Süssük a pereceket a előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg a sajt szép, aranybarna nem lesz.

6. Lépés

Közvetlenül a sütőből való kivétel után hagyjuk a pereceket egy kicsit hűlni, mert a forró sajt éget. Bár néha nehéz megállni, hogy ne együnk belőle azonnal, a türelem meghozza gyümölcsét.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új