Forrás: facebook:Szeretek Sütni
Sajtos stangli
Most pedig megosztom veletek is ezt a tökéletes vasárnapi csemegét.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 10 g só
- 20 g cukor
- 50 g élesztő
- 250 ml tej
- 1 ks tojás
- 200 g vaj
- 200 g reszelt sajt
Eljárás
Először is melegítsük fel a tejet, de vigyázzunk ne legyen túl forró! Óvatosan öntsünk el egy kis tej a cukorral és az élesztővel egy kis tálkába, majd keverjük el. Hagyjuk kb. 15 percig pihenni, amíg a feloldott élesztő szépen felfut.
A többi tejhez adjuk hozzá a lisztet, a sót és a tojást, majd a felfutott élesztőt is öntsük a keverékhez. Győződjünk meg róla, hogy homogén tésztát kapunk!
Ha a tészta elkészült, takarjuk le és hagyjuk pihenni egy meleg helyen kb. 45 percig.
Amíg a tészta kel, reszeljük le a sajtot és olvasszuk meg a vajat.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra. A tészta felét kenjük meg az olvasztott vajjal és szórjuk meg a reszelt sajttal.
A másik felét is nyújtsuk ki ugyanekkora vastagságúra, majd fektessük a sajtos tészta tetejére. Óvatosan nyomjuk meg a tetejét és vágjuk 1 cm szélességű csíkokra.
A csíkokat tekerjük fel és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután kenjük le a tetejüket olvasztott vajjal.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a stanglikat kb. 15-20 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.