Sós fonott kalács sonkához
Mennyei sós kalács könnyen és egyszerűen elkészítve. Sonkához kiválóan passzol és akár szendvicskészítéshez is megfelelő.
Hozzávalók
- 1 dl víz
- 11⁄2 dl tej
- 11⁄2 dkg friss élesztő
- 1 ks tojás
- 55 dkg liszt
- 21⁄2 dkg cukor
- 8 g tengeri só
- 12 dkg puha vaj
Eljárás
Keverjük össze a vizet, a tejet és az élesztőt a tojással egy tálban. Adjunk hozzá lisztet, cukrot és sót, majd dagasszuk kb. 2 percig.
Adjunk hozzá vajat, és dagasszuk a tésztát még körülbelül 5 percig. Letakarva 45 percig pihentetjük.
A tésztát 10 részre vágjuk, majd golyókat formázunk belőlük, és letakarva ismét pihentetjük 15 percig.
A gombócokból kb. 25 cm-es tésztafonatot nyújtunk és ezt megfonjuk. 5-5 kalácsot rakjunk egymás mellé úgy, hogy 1-1 cm-es hézagokat hagyunk közöttük, hogy sütés közben megnőjenek.
A tetejét tojással lekenjük és 35-40 percig állni hagyjuk. A sütőben 20-22 percig szép pirosra sütjük a megkelt kalácsokat.