Forrás: FB: Recepty všeho druhu
Sült nyak egészben
Sült egész sertésnyak káposztával. Elkészítése kicsit időigényesebb, de az eredmény megéri.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg Sertésnyak egészben
- 5 szegfűszeg Fokhagyma
- 1 Kanálok Mustár
- 1 befőttesüvegek Sörök
- 1 The Onion
- olívaolaj
- só, bors
- Fűszernövények ízlés szerint
Eljárás
Mossa meg és szárítsa meg a nyakát. Hámozzuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát. Ezután egy tálban keverje össze az olívaolajat, a fokhagymát, a mustárt, a fűszernövényeket, a sót és a borsot. Keverje össze ezt a keveréket, és készítse el a pácot.
Kenje be a húst minden oldalát a páccal, és hagyja pihenni legalább egy órán át. Ha van ideje, javaslom, hogy a húst egy éjszakán át pácolja a hűtőben, még szaftosabb lesz.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Vágjuk a hagymát karikákra, és béleljük ki vele a tepsi alját.
Tegye a sertésnyakat a hagymára, és öntse rá a sört. Ha nem szereti a sör ízét, használhat húslevest vagy vizet.
Az én tippem, hogy az első 30 percben fóliával takarjuk le a húst, hogy ne égjen meg a felső réteg. Ezután vegyük le a fóliát, és süssük még 90 percig.
Sütés közben időnként öntse le a húst a saját levével - így a hús szaftos marad és szép aranyszínű lesz.
Azt a szabályt követem, hogy minden 500 g nyakra 60 perc sütési időt számolok.
Tálalás előtt hagyjuk a húst 10 percig pihenni.