Sült paradicsomszósz
Egy egyszerű, friss és ízletes sült paradicsomszósz recept, tökéletes a spagetti és egyéb tésztafélék elkészítéséhez. Gazdag ízével, természetes hozzávalóival és minimalista elkészítésével ez a szósz mindig tökéletes választás.
Hozzávalók
- 2 kg érett paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- friss bazsalikom levelek
- 5 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 2 evőkanál fehérbor vagy almaleves
- 1 evőkanál vörösborecet (opcionális)
Eljárás
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
Mosd meg a paradicsomokat, vágd őket negyedekbe, és helyezd egy mély tepsire.
Adj hozzá apróra vágott fokhagymát, olívaolajat, sót és frissen őrölt borsot.
Süsd a paradicsomokat a sütőben kb. 40 percig, vagy addig, amíg a paradicsomok kissé megpirulnak és összeroppannak.
Vegyük ki a sütőből a paradicsomokat és adjunk hozzá friss bazsalikomot.
Helyezze a tepsit a tűzhelyre, adj hozzá fehérbort vagy almalevet, és főzd közepes lángon 10-15 percig, amíg a folyadék nagy része elpárolog.
Adj hozzá vörösborecetet, ha szereted az extra savanyúságot (ez opcionális).
Ezután pürésítsd le a szószt botmixerrel vagy turmixgéppel. Ha a szósz túl sűrű, adj hozzá vizet vagy alaplevet, hogy a kívánt állagot elérje.
Tálalása előtt ízlés szerint sózd, borsozd az ételt.