Forrás: Pixabay: evstiforova
Sült sült egész karfiolfej
A karfiol sütése varázslatosan felerősíti az ízét és a textúráját, gazdag, sós finomsággá változtatva azt - még azok is meglepődhetnek, akik korábban nem szerették a karfiolt!
Hozzávalók
- 1 Egész fej karfiol
- 3 EL Olívaolaj
- 1 teáskanál Só
- 1⁄2 teáskanál Fekete bors
- 2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- Friss fűszernövények a díszítéshez
Eljárás
Kezdje azzal, hogy előmelegíti a sütőt 400°F (200°C) hőmérsékletre, és gondoskodjon arról, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet, mivel a megfelelő sütési idő biztosítása létfontosságú ennél a receptnél.
Távolítsa el a leveleket, és vágja le a karfiol szárát, de ügyeljen arra, hogy ne vágjon le túl sokat, hogy a karfiolok épek maradjanak. Ez támasztékot is ad, ha egészben sütjük.
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a sót, a borsot és a felaprított fokhagymát. Személyes ízlésétől függően más fűszereket és fűszernövényeket is hozzáadhat. Én néha egy csipetnyi füstölt paprikát vagy köményt is hozzáadok az extra ízélmény érdekében.
Dörzsölje be az egész karfiolt a keverékkel, ügyelve arra, hogy minden zugot beborítson. Ehhez a lépéshez tényleg érdemes bepiszkolni a kezünket, mert így biztosítható a teljes fedettség és a maximális íz.
Helyezze a karfiolt egy tepsibe vagy öntöttvas serpenyőbe. Én az utóbbit részesítem előnyben, mivel kiváló hőtartást biztosít. Süssük előmelegített sütőben 45 perctől egy óráig, a karfiol méretétől függően. Bármikor beleszúrhat egy kést a közepébe, hogy ellenőrizze, elég puha-e már. Ha szükséges, süsse további ideig.
Vegye ki a sütőből, és hagyja pihenni néhány percig. Díszítse friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy rozmaringgal. Szeletelje fel, mint egy tortát, és tálalja egyedi, látványos köretként.