Svéd mandulás torta
Egy finom svéd mandulás sütemény receptje, amelyben nem használnak lisztet.
Hozzávalók
Tészta
- 120 g Mandula por
- 72 g kristálycukor
- 50 g Mandulapehely
- 3 db tojásfehérje
Vajkrém
- 120 ml tejszínhab
- 90 g sótlan vaj
- 60 g kristálycukor
- 3 db tojássárgája
- 2 g vanília kivonat
Eljárás
A krém előkészítésével kezdjük Öntsük a tejszínhabot, a cukrot és a vaníliakivonatot egy lábasba, állítsuk a tűzhelyet közepes lángra, és addig keverjük, amíg az összes cukor feloldódik.
Válassza szét a tojásfehérjét a sárgájától.
A tojássárgáját verjük fel habverővel, és adjuk hozzá a tejszínes keverékhez. Főzzük a keveréket állandóan kevergetve kb. 6 percig, majd öntsük egy fóliával lefedett tálba. Tárolja a keveréket a hűtőszekrényben.
Egy tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét egy csipet sóval.
Óvatosan keverje a mandulaport a hóba.
Az előkészített tésztát tegye át egy sütőzacskóba, és kenje szét vele egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
Süssük 2 lapot 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig.
Pirítsuk meg a mandulát egy serpenyőben egy ideig.
A vajat keverőgéppel felverjük, és hozzáadjuk a hűtőszekrényből kihűlt keveréket.
Az első szeletet kenje meg a krémmel, majd helyezze rá a második szeletet. Kenjük meg a torta szélét krémmel, és szórjuk meg a tetejét mandulával.