Forrás: canva
Székely csalamádé
A Székely csalamádé a magyar konyha egyik klasszikus savanyúsága, mely a Székelyföld népszerűsége miatt kapta a nevét. Napjainkban szerte az országban közkedvelt alapja bármely húsos vagy grillezett ételeknek. Az eredeti recept szerint almaecetben pácolódik a különböző zöldségek keveréke.
Hozzávalók
- 10 szem paradicsom
- 2 ks hosszúkás kaliforniai paprika
- 2 ks hagyma
- 2 ks csípős paprika
- 1 ks sárgarépa
- cukor ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 l almaecet
- só
- 1 ks babérlevél
- 1 ks tisztított zeller
Eljárás
A zöldségeket alaposan megmossuk, felkockázzuk. A hagymát és a répát karikákra, a paprikákat csíkokra vágjuk. A paradicsomot négybe vágjuk, a magházát eltávolítjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a zöldségeket, sózzuk, cukrozzuk, és jól összekeverjük.
Egy lábasban felmelegítjük az almaecetet a babérlevéllel, majd ha forrni kezd, beleöntjük a zöldségekhez, és addig kevergetjük, míg a zöldségek össze nem esnek.
Amint a zöldségek összeestek, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a petrezselyemzöldet, majd hagyjuk kihűlni.
A kihűlt csalamádét tiszta üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk.
A csalamádét a hűtőben tároljuk, és 1-2 nap múlva már fogyasztható.