Forrás: freepik
Székelykáposzta rizzsel
A székelykáposzta egyszerűen elkészíthető, és tökéletes választás lehet egy kiadós ebédhez.
Hozzávalók
- 500 g sertéstarja vagy sertéskaraj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kápia Paprika
- 1 kisebb fej káposzta
- 4 ek főzőolaj
- 1 tk pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 200 ml tejföl
- 1 csapott ek. liszt (gluténmentes diétánál hagyjuk el)
- 200 g Rizs
Eljárás
A húst mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra. Ugyanez a lépés igaz a fokhagymára és a paprikára is – ez utóbbi esetében érdemes a paprikát kimagozni előzőleg.
A főzőolajat hevítsük fel egy nagy serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát és a paprikát. Folyamatos keverés mellett pirítsuk pár percig, míg a hagyma üveges nem lesz.
Adjuk hozzá a húst, a fokhagymát, egy csipet sót és borsot, valamint a pirospaprikát. Keverjük jól össze, majd közepes hőfokon süssük a húst, míg levet nem ereszt.
Közben tisztítsuk meg a káposztát, vágjuk vékony csíkokra. Ha a hús már levet eresztett, adjuk hozzá a káposztát és a tejfölt (laktózmentes diétánál használjon laktózmentes tejfölt), majd főzzük 45-50 percig, amíg a káposzta megpuhul.
Míg a káposzta fő, készítsük el a rizst. A rizset alaposan mossuk át, majd sózzuk meg és főzzük puhára. Időnként keverjük át, hogy ne égjen le.
Ha minden összetevő elkészült, tálaljuk a székelykáposztát a rizzsel, és már kész is van a finom ebédünk! Tippem: adjunk a tetejére egy kis tejfölt, hogy még finomabb legyen!