Szilvás gombóc
Szilvás gombóc - valakinek főétel, valakinek csak desszert, amikor szilva szezon van 😅 A vidéki háznál mindig jobban ízlik minden, mint nagymamám golyói 😅
Hozzávalók
- 3 db burgonya
- 1 kanál só
- 2 db tojás
- 200 g félig durva liszt
- 25 db szilva
- 1 kocka túró finom
- 100 ml tejszínhab
- kristálycukor
Eljárás
25 gombócért 3 nagy krumplit főztem meg a serpenyőmbe. Hámozás és hűtés után finomra reszeltem. Hozzáadtam egy teáskanál sót, egy tojást és körülbelül 200g finom lisztet. A lisztet fokozatosan adja hozzá, hogy a tészta ne legyen túl kemény, de ne is túl vékony.
Kinyújtottam a tésztát lisztezett deszkán és téglalap alakúra vágtam. Kimagoztam a szilvákat, mindegyikbe tettem egy kis kristálycukrot és a tésztába csomagoltam. A golyókat sós forró vízben főztem körülbelül 10 percig.
Túrós szósz: a túrót nyers tojással, cukorral és tejszínnel kevertem össze. A főtt szilvával töltött gombócokat forró vízből egyenesen a túrós szószba szedtem.
A szilvás gombócok túrós mártásban nagyon finomak, még akkor is, ha az én apukám inkább a klasszikus változatot részesíti előnyben, pirított zsemlemorzsával és cukorral. 😅 Jó étvágyat 😋