Forrás: Image Proffesionals GmbH from Canva
Tejszínben párolt butternut tök
Imádom ezt a receptet, mert amellett, hogy hihetetlenül egyszerű elkészíteni, tökéletesen visszaadja a butternut tök - nagymamám kedvenc gombája - ízét. Ezeknek a tejszínben párolt vajgombáknak az illata felejthetetlen, és mindig felidézi bennem a gyermekkorom emlékeit, amikor segítettem a nagymamámnak gombát szedni az erdőben.
Hozzávalók
- 500 g Friss butternut tök
- 250 ml Krém
- 1 pcs hagyma
- 2 fogak Fokhagyma
- 2 kanalak Vaj
- só és bors ízlés szerint
Eljárás
Alaposan tisztítsa meg a tököt, de ne mossa meg - a gomba nagyon könnyen magába szívja a vizet, ami később befolyásolja az állagát és az ízét. A mogyorótök esetében egyszerűen csak egy fogkefével távolítsa el a földet és a levélmaradványokat.
Az apró kockára vágott hagymát a vajban üvegesre pirítjuk. Adjuk hozzá az apróra vágott butternut tököt, és addig pirítsuk, amíg a gomba vizet kezd engedni. Ebben a szakaszban adjuk hozzá a préselt fokhagymát. Tapasztalatom szerint az ebben a fázisban hozzáadott fokhagyma szépen összeolvad a többi hozzávalóval.
Amikor a víz forrni kezd, hozzáadjuk a tejszínt, és alacsony lángon kb. 15 percig főzzük. A főzés vége felé ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük. Ne feledje, hogy a tejszín kissé semlegesíti a só és a bors ízét, ezért a szokásosnál egy kicsit többet adjon hozzá.
Forrón, kenyérrel tálaljuk. Ha elegánsabbá szeretné tenni az ételt, tálalás előtt megszórhatja petrezselyemmel vagy metélőhagymával.