Forrás: Ildar Imashev for Getty Images
Tejszínes sajtmártás feldolgozott sajttal
Ez a sajtos szósz a családom abszolút kedvence, és az évek során újra és újra finomítottuk. Krémes, ízletes és egyszerűen finom. A szósz tökéletes mártogatósnak, tésztaszósznak vagy különböző ételek kísérőjeként. Tapasztalt amatőr szakácsként elmondhatom, hogy ez a recept mindig sikerül.
Hozzávalók
- 200 g Feldolgozott sajt
- 200 g creme fraiche
- 1 kis hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 Teáskanál Mustár
- 1⁄2 Teáskanál Paprikapor
- Só és bors szükség szerint
- Egy korty tej
Eljárás
A sajtmártás készítéséhez a feldolgozott sajtot a hagyma és a fokhagyma meghámozásával és finomra vágásával kezdjük. Itt óvatosságra van szükség - az igazi szakácsok tudják, hogy a kisebb darabok jobban kihozzák az ízeket.
Egy közepes méretű serpenyőben hevítsünk olajat, és pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, amíg áttetszővé válik. Úgy tapasztaltam, hogy a hagyma és a fokhagyma megpirítása a sajt hozzáadása előtt extra ízvilágot kölcsönöz az ételnek.
Most adjuk hozzá a feldolgozott sajtot és a crème fraîche-t. Ez a két összetevő alkotja mártásunk finom közepét, és adja meg jellegzetes krémességét.
Állandó keverés mellett lassan olvadáspontig hevítsük. Ügyeljünk arra, hogy a hőfok ne legyen túl magas, és adjunk elég időt a mártásnak, hogy ne égjen meg.
Most adjuk hozzá a mustárt és a paprikát, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Ha a mártás túl sűrű, egyszerűen adjunk hozzá egy kis tejet, hogy elérjük a kívánt állagot. Úgy tapasztaltam, hogy a tej lassú, apránként történő hozzáadása adja a legjobb eredményt, és hatékonyan szabályozza az étel állagát.
Hagyja a sajtmártást a feldolgozott sajttal néhány percig párolódni, hogy az ízek kifejlődhessenek. A türelem megéri - egy kis plusz idő a tűzhelyen olyan ízmélységet csalogat elő a mártásból, amely egyszerűen ellenállhatatlan.