Téli cibereleves
Ez a leves a téli hónapokban fogyasztanak az egészség megőrzése érdekében. Gazdag és ízletes, fűszeres és aromás, valamint tele van zöldségekkel és hüvelyesekkel.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál őrölt kömény
- Koriander
- 1⁄2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1⁄2 teáskanál őrölt paprika
- 1⁄4 teáskanál cayenne bors
- 1 Üveg paradicsompüré
- 500 g csirkehúsleves vagy zöldségleves
- 1 doboz fehérbab konzerv
- 1⁄2 Csésze tejszín
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- friss petrezselyem
Eljárás
Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsuk kb. 5 percig, vagy amíg az hagymák megpuhulnak és enyhén aranybarnára pirulnak.
Keverjük hozzá az őrölt köményt, koriandert, gyömbért, paprikát és cayenne borsot. Pirítsuk kb. 1-2 percig, amíg az illata kicsit ki nem bontakozik.
Öntsük hozzá a paradicsompürét és a csirkehúsleveset, majd alsonon főzzük percig vagy amíg a leves kiss besűrűsödik.
Adjuk hozzá a fehérbabot, majd főzzük további 15 percig, vagy amíg a bab is melegszik és az ízek összeérnek.
Vegyük le a tűzről a lábast, majd keverjük hozzá a tejszínt. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
Tálaljuk a levest melegen friss petrezelyemmel megszórva.