Tökéletes Meggyes mákos rétes
A meggyes mákos rétes Magyarország egyik népszerű és hagyományos süteménye. Az elkészítése egyszerű, így kezdő szakácsok is nekiállhatnak. Tökéletes desszert lehet egy vasárnapi ebéd után vagy akár egy ünnepi asztalon is.
Hozzávalók
A tésztához:
- 5 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- csipet só
- 1 ks tojás
- 1 dl víz
A töltelékhez:
- 25 dkg meggy
- 10 dkg mák
- 10 dkg cukor
- citrom reszelt héja
Eljárás
Készítsük el a tésztát: A vajat, a lisztet, a sót, a tojást és a vizet dolgozzuk össze, majd gyúrjuk össze kerek cipóvá. Hagyjuk pihenni 30 percig a hűtőben.
Készítsük el a tölteléket: A meggyet mossuk meg, magozzuk ki és hagyjuk lecsepegni. A mákot őröljük meg, majd keverjük össze a cukorral és a reszelt citromhéjjal.
Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd kenjük meg a töltelékkel. A tésztát tekerjük fel szorosan.
Helyezzük a rétest a sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a felvert tojással.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük körülbelül 35 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.
Miután kihűlt, szeleteljük fel és tálaljuk.