Tönkölybúzából készült rozsos zsemle
Hozzávalók
- 125 ml Teljes zsírtartalmú tejből
- 10 g Porcukor
- 20 g élesztő
- 175 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 150 g sima liszt speciális
- 10 g Só
- 1 tojás
- 40 g Olívaolaj
- szükség szerint langyos víz
- 1 dörzsöléshez felvert tojás
- Szórásra szezámmag és chia mag
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy tálban készítsünk élesztőt tejből, cukorból és friss élesztőből.
Ezután mérjük le az összes lisztet egy nagy tálban, adjunk hozzá sót és keverjük össze. Adjuk hozzá a kész élesztőt, tojást, olívaolajat és keverje össze elektromos habverővel, dagasztó fejekkel. Fokozatosan adjunk hozzá vizet, amíg nem kapunk puha rugalmas tésztát.
A kinyújtott tésztát lisztezett deszkára helyezzük, lisztezünk és tiszta konyharuhával fedjük le. Hagyjuk 45 percig kelni.
Miután megkelt, átgyúrjuk és kis zsemle formájára formáljuk a tésztát. A zsemléket közvetlenül a sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, megkenjük felvert tojással és megszórjuk sóval és szezámmaggal vagy chia maggal. Éles késsel 2 bemetszést készítünk X formában, majd berakjuk sütni a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük aranybarnára.
Sütés után hagyjuk hűlni a rácsokon, vagy még melegen megkenjük vajjal és tálaljuk. Jó étvágyat.