Tradícionális Őzpörkölt Bográcsban
Ez egy egyszerűen elkészíthető és nagyon ízletes étel. Az őzpörkölt gazdag, fűszeres mártással tökéletesen párosul a friss házi tésztával. A bográcsban történ főzés még autikusabb ízt kölcsönöz.
Hozzávalók
- 1 kg őzaprólék (váll, lapocka vagy comb)
- 2 nagy vöröshagyma, felkockázva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evőkanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt bors
- 2 babérlevél
- 3 Közepes paradicsom, felkockázva
- 2 Közepes zöldpaprika, felaprítva
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- só ízlés szerint
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Eljárás
Előkészítés: Az őzaprólékot mosd meg, majd vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát és fokhagymát kockázd fel, a paradicsomokat és zöldpaprikákat is vágd felkockázva.
Főzés: Melegítsd fel a bográcsot közepes hőfokon, majd add hozzá az olajat és pirítsd meg benne a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát. Addozzá az őzaprólékot, és pirítsd meg mindkét oldalukon, amíg félig barna színek lesnek.
Fűszerez: Keverd össze a pirospaprikát, köményt és borsot, majdó be az őzaprólékot. Keverd át, hogy átjárja az ízekkel, majd add hozzá a babérlevelet. Öntsd fel vízzel, amennyi ellepi az őzaprólékot, majd fedd le a bográcsot.
Főzés: Lassan főzd az ételt kb. 1-1,5 órán keresztül, időnként megkeverve. Amikor az őzhus puha és roppanósra főtt, add hozzá a felkockázott paradicsomokat és zöldpaprikákat. Főzd még további 15-20 percig.
Sűrítés: Keverd össze a lisztet kevés vízzel a sűrítéshez, majd add a pörköltbe. Keverd át alaposan, majd folyamatos kevergetés mellett főzd még néhány percig, amíg a mártás besűrűsödik.
Tálalás: Sózd ízlés szerint, majd tálald azcsban friss petrezselyemmel meghintve. Köretként tálalhatsz főtt krumplit vagy friss kenyérrel.