Forrás: freepik
Vadas zsemlegombóccal
Mindenkinek van egy kedvelt hagyományos étel, ami csak a nagymamájának sikerül tökéletesen. A sajátom a vadas zsemlegombóccal. Mindig izgalmat jelentett megtanulni elkészíteni otthon, mint ahogy azt nagyanyám is tette.
Hozzávalók
Vadas:
- 500 g szarvas vagy marhahús
- 1 Fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál olaj
- só, bors
Zsemlegombóc:
- 4 ks zsemle
- 2 tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 Csésze tej
- só
Eljárás
A húst kisebb darabokra vágjuk, majd sózzuk és borsozzuk. Ebben a fázisban igyekezzünk egyenletesen elosztani a sót és borsot a hús minden részén, hogy a végeredm1. Meghámozzuk és apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. A hagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a lisztet és a darabokra vágott húst. Kevergessük gyakran, hogy ne ragadjon le.
Miután a hús barnulni kezd, adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet és a zúzott fokhagymát. Folyamatos keverés közben pirítsuk őket együtt a hússal, míg a hagyma megpuhul.
Addig főzzük az alapot, amíg a hús teljesen megpuhul.
Zsemlegombóc elkészítése:
A zsemléket felkockázzuk, majd kissé áztatjuk tejben.
Hozzáadjuk a tojásokat és az olajat, majd alaposan összegyúrjuk. Itt érdemes több időt szánni a gyúrásra, hogy a gombócok kellően összetapadjanak, és ne essenek szét a főzés során.
Kis gombócokat formázunk a masszából, majd 10-15 percet főzzük forrásban lévő, sós vízben.
ény ne legyen túl sózott vagy fűszerezetlen.