HIRDETŐ

Forrás: canva

Vajas pogácsa

Első találkozásom a vajas pogácsával a nagymamámnál történt, akinek szakácskönyvében lapozgatva akadtam rá a receptre.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
20
  • 500 g búzaliszt Hozzáadott
  • 250 g vaj Hozzáadott
  • 1 Csomag élesztő Hozzáadott
  • 1 teáskanál Hozzáadott
  • 1 tojás Hozzáadott
  • 1 dl szobahőmérsékletű tej Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

A búzalisztet keverjük össze a vajjal egy nagy tálban. Adjuk hozzá a sót is, és morzsoljuk össze a két összetevőt. Fontos, hogy a vaj legyen hideg - így a tésztánk krémesebb lesz.

2. Lépés

A tejet melegítsük fel kicsit, adjuk hozzá az élesztőt, és keverjük el. Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt, és a pogácsánk nem fog megkelni.

3. Lépés

A vajas-lisztes keverékhez adjuk hozzá az élesztős tejet, és gyúrjuk össze alaposan. Ebben az esetben nem szabad spórolni az idővel - minél tovább gyúrjuk, annál ruganyosabb lesz a tésztánk.

4. Lépés

Amikor összeállt a tészta, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 1 órát. Ezalatt megkel a tészta, ami segít abban, hogy a pogácsánk könnyű és puha legyen.

5. Lépés

Ezután lisztezett felületen gyúrjuk ki a tésztát. Nem szabad túl vastagra hagyni, mert akkor nem lesz elég ropogós. Szaggassuk ki a pogácsákat, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.

6. Lépés

A tojásból készítsünk tojássárgáját, és kenjük meg vele a pogácsákat. Fontos, hogy ne nagyon nyomjuk bele a tojást a tésztába, mert akkor a pogácsánk könnyen leég.

7. Lépés

Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 20-25 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Túró

281 receptek

Olcsó ételek

500 receptek

Sütemények

829 receptek

Ebéd

2585 receptek

Tészta

352 receptek

Mascarpone

140 receptek

Húsételek

1230 receptek

Szilva

94 receptek