Forrás: canva
Vajas pogácsa
Első találkozásom a vajas pogácsával a nagymamámnál történt, akinek szakácskönyvében lapozgatva akadtam rá a receptre.
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt
- 250 g vaj
- 1 Csomag élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 1 dl szobahőmérsékletű tej
Eljárás
A búzalisztet keverjük össze a vajjal egy nagy tálban. Adjuk hozzá a sót is, és morzsoljuk össze a két összetevőt. Fontos, hogy a vaj legyen hideg - így a tésztánk krémesebb lesz.
A tejet melegítsük fel kicsit, adjuk hozzá az élesztőt, és keverjük el. Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt, és a pogácsánk nem fog megkelni.
A vajas-lisztes keverékhez adjuk hozzá az élesztős tejet, és gyúrjuk össze alaposan. Ebben az esetben nem szabad spórolni az idővel - minél tovább gyúrjuk, annál ruganyosabb lesz a tésztánk.
Amikor összeállt a tészta, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 1 órát. Ezalatt megkel a tészta, ami segít abban, hogy a pogácsánk könnyű és puha legyen.
Ezután lisztezett felületen gyúrjuk ki a tésztát. Nem szabad túl vastagra hagyni, mert akkor nem lesz elég ropogós. Szaggassuk ki a pogácsákat, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tojásból készítsünk tojássárgáját, és kenjük meg vele a pogácsákat. Fontos, hogy ne nagyon nyomjuk bele a tojást a tésztába, mert akkor a pogácsánk könnyen leég.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 20-25 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.