HIRDETŐ

Forrás: canva

Vajas pogácsa

Első találkozásom a vajas pogácsával a nagymamámnál történt, akinek szakácskönyvében lapozgatva akadtam rá a receptre.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
20
  • 500 g búzaliszt Hozzáadott
  • 250 g vaj Hozzáadott
  • 1 Csomag élesztő Hozzáadott
  • 1 teáskanál Hozzáadott
  • 1 tojás Hozzáadott
  • 1 dl szobahőmérsékletű tej Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

A búzalisztet keverjük össze a vajjal egy nagy tálban. Adjuk hozzá a sót is, és morzsoljuk össze a két összetevőt. Fontos, hogy a vaj legyen hideg - így a tésztánk krémesebb lesz.

2. Lépés

A tejet melegítsük fel kicsit, adjuk hozzá az élesztőt, és keverjük el. Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt, és a pogácsánk nem fog megkelni.

3. Lépés

A vajas-lisztes keverékhez adjuk hozzá az élesztős tejet, és gyúrjuk össze alaposan. Ebben az esetben nem szabad spórolni az idővel - minél tovább gyúrjuk, annál ruganyosabb lesz a tésztánk.

4. Lépés

Amikor összeállt a tészta, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 1 órát. Ezalatt megkel a tészta, ami segít abban, hogy a pogácsánk könnyű és puha legyen.

5. Lépés

Ezután lisztezett felületen gyúrjuk ki a tésztát. Nem szabad túl vastagra hagyni, mert akkor nem lesz elég ropogós. Szaggassuk ki a pogácsákat, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.

6. Lépés

A tojásból készítsünk tojássárgáját, és kenjük meg vele a pogácsákat. Fontos, hogy ne nagyon nyomjuk bele a tojást a tésztába, mert akkor a pogácsánk könnyen leég.

7. Lépés

Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 20-25 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új