Forrás: Pixabay: Sabrina_Ripke_Fotografie
Vegán vanília és mandula kekszek
Ez a kekszrecept a kedvencem a téli ünnepek alatt. A vaj hiánya ellenére a kekszek kellemes állagúak és ellenállhatatlan ízűek a mandula és a vanília kombinációjának köszönhetően. A vaj helyett kókuszolaj használata kellemes könnyedséget kölcsönöz a keksznek anélkül, hogy az ízéből engedne. Ezt a receptet már többször kipróbáltuk otthon, és kiválónak találtuk!
Hozzávalók
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g őrölt mandula
- 100 g cukor
- 1 Teáskanál vanília esszencia
- 1 Pinch só
- 100 g kókuszolaj
- 3 Evőkanál víz
Eljárás
A vegán keksz sütéséhez keverje össze a teljes kiőrlésű lisztet, az őrölt mandulát, a cukrot és egy csipet sót egy nagy tálban. Jó tanács, hogy keverés előtt szitáljuk át a lisztet, hogy elkerüljük a csomósodást, és a kekszek lágyabbak legyenek.
A kókuszolajnak puhának, de nem folyósnak kell lennie. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, és keverjük össze a kezünkkel. Furcsának tűnhet, de a kezed melege segít egyenletesen eloszlatni az olajat, és homokos állagot elérni.
Ezután adjuk hozzá a vizet és a vaníliakivonatot, és gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll. De ne gyúrjuk túl sokáig, különben a kekszek kemények lesznek.
Formázza a tésztát koronggá, csomagolja fóliába, és hagyja pihenni a hűtőben legalább 2 órán át.
Melegítse elő a sütőt 180°C-ra, és béleljen ki egy tepsit sütőpapírral.
Lisztezett munkafelületen nyújtsa ki a tésztát, és vágja ki a kekszeket. Helyezze a vegán kekszeket az előkészített sütőlemezre, és süsse 12-15 percig, amíg aranybarnára sül.