Forrás: FB: Főzzünk,süssünk kedvünkre-gazdálkodjunk okosan konyhánkban!
Véres hurka
A véres hurka a magyar konyha egyik hagyományos, téli szezonális étele, amely disznóvágásokkor készül. Ez a recept egy klasszikus és autentikus véres hurka elkészítését mutatja be.
Hozzávalók
- 2 kg sertésbél
- 1 kg disznóvér
- 1 Fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 500 g értékesítendő malaczsír
- 200 g Rizs
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 2 tk Majoránna
Eljárás
Főzzük meg a rizst enyhén sós vízben, majd szűrjük le.
A zsírt olvasszuk meg egy serpenyőben, majd adjuk hozzá apróra vágott hagymát és a fokhagymát, és pároljuk üvegesre.
A disznóvért keverjük össze a megfőtt rizzsel, a párolt hagymával és a zsírral. Adjunk hozzá majoránnát, sót és borsot ízlés szerint.
Töltelék be a beleket a disznóvér keverékkel, ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl tele, mert a főzés során a hurka megdagadhat.
A megtöltött hurkákat kötözzük le az ends, és szúrjuk meg egy tűvel több helyen, hogy a hurka ne pukkanjon ki főzés közben.
Főzzük a hurkákat nagy lábasban forrásban lévő enyhén sós vízben kb. 30-45 percig.
Miután a hurkák elkészültek, hagyjuk őket kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk. Jó étvágyat!