HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: RitaE

Vitamingazdag Csipkebogyó lekvár

Az én nagymamám mindig azt mondta, hogy a csipkebogyólé az egyik legjobb C-vitamin forrás a téli hónapokban, és szerintem bizonyára igazat ad neki mindenki, aki kóstolta már a csipkebogyó lekvárját. Nem kevés munka, de megéri, mert az íze egyszerűen felejthetetlen.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
5
  • 1 kg csipkebogyó Hozzáadott
  • 600 g cukor Hozzáadott
  • 1 l víz Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

180 perc.
1. Lépés

Az alaposan megmosott csipkebogyókat egy éles kés segítségével felnyitjuk, és kiszedjük belőlük a magokat. Ebbe a munkafázisba ügyeljünk a kesztyű használatára, mert a csipkebogyó viszkető magjai nagyon kellemetlenek lehetnek a bőrrel érintkezve.

2. Lépés

A csipkebogyókat és a cukrot egy nagy lábasba tesszük, rásöntjük a vizet. Fontos, hogy a lábast közepes lángon melegítsük, addig, amíg a cukor elolvad. Ezt követően emeljük fel a hőmérsékletet, és forraljuk a lekvárt nagyjából 30-40 percig.

3. Lépés

Szükség esetén óvatosan keverjük meg a lekvárt, hogy ne ragadjon le az alja. A lekvárt addig főzzük, amíg kellően sűrű nem lesz, ekkor vegyük le a tűzről.

4. Lépés

Az elvégzett munka meghozza a gyümölcsét, ha a lekvárt steril üvegekbe tesszük. Ügyeljünk arra, hogy az üvegeket és a fedőket is előzetesen fertőtlenítsük, például forró vízben való áztatással.

5. Lépés

Az üvegeket teljesen töltsük meg a még forró lekvárral, majd csavarjuk rájuk a fedőt. A későbbi hűtőben való optimális tároláshoz tegyük őket néhány órára fejjel lefelé. A lekvár így hosszú ideig eláll, és nem romlik meg.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új