Forrás: Pixabay: RitaE
Vitamingazdag Csipkebogyó lekvár
Az én nagymamám mindig azt mondta, hogy a csipkebogyólé az egyik legjobb C-vitamin forrás a téli hónapokban, és szerintem bizonyára igazat ad neki mindenki, aki kóstolta már a csipkebogyó lekvárját. Nem kevés munka, de megéri, mert az íze egyszerűen felejthetetlen.
Hozzávalók
- 1 kg csipkebogyó
- 600 g cukor
- 1 l víz
Eljárás
Az alaposan megmosott csipkebogyókat egy éles kés segítségével felnyitjuk, és kiszedjük belőlük a magokat. Ebbe a munkafázisba ügyeljünk a kesztyű használatára, mert a csipkebogyó viszkető magjai nagyon kellemetlenek lehetnek a bőrrel érintkezve.
A csipkebogyókat és a cukrot egy nagy lábasba tesszük, rásöntjük a vizet. Fontos, hogy a lábast közepes lángon melegítsük, addig, amíg a cukor elolvad. Ezt követően emeljük fel a hőmérsékletet, és forraljuk a lekvárt nagyjából 30-40 percig.
Szükség esetén óvatosan keverjük meg a lekvárt, hogy ne ragadjon le az alja. A lekvárt addig főzzük, amíg kellően sűrű nem lesz, ekkor vegyük le a tűzről.
Az elvégzett munka meghozza a gyümölcsét, ha a lekvárt steril üvegekbe tesszük. Ügyeljünk arra, hogy az üvegeket és a fedőket is előzetesen fertőtlenítsük, például forró vízben való áztatással.
Az üvegeket teljesen töltsük meg a még forró lekvárral, majd csavarjuk rájuk a fedőt. A későbbi hűtőben való optimális tároláshoz tegyük őket néhány órára fejjel lefelé. A lekvár így hosszú ideig eláll, és nem romlik meg.