Forrás: canva
Vörösboros marhapörkölt
Ezt a vörösboros marhapörköltet több alkalommal is elkészítettem már a család részére, és mindig nagy siker volt. Az ízek egyedi keveréke teszi az ételt igazán különlegessé, a marha húsából pedig a lassú főzés miatt szinte szétomlik a szánkban.
Hozzávalók
- 800 g marha lapocka, kockára vágva
- 250 ml száraz vörösbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 2 sárgarépa megpucolva és kockára vágva
- 500 ml marhahúsleves alaplé
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy nagy lábosban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a marhahúst és pároljuk aranybarnára minden oldalát. Figyeljünk arra, hogy ne tegyünk túl sok húst egyszerre a lábosba, mert így nem sül át rendesen.
Szórjuk be a húst a pirospaprikával, sóval és borssal, majd forgassuk át, hogy minden oldala jól befedődjön.
Adjuk hozzá a vöröshagymát, az aprított fokhagymát és a paradicsompürét, majd pároljuk további 2-3 percig. Ebben az időben jól megsül a paprika is, ami fontos az ízhatás szempontjából.
Öntsük rá a vörösbort, és főzzük tovább, míg a bor nagy része el nem párolog. Ez általában 10-15 percig tart.
Adjuk hozzá a kockára vágott sárgarépát és a marhahúsleves alaplét, majd csökkentsük a lángot és fedjük le a lábast. Hagyjuk lassan rotyogni körülbelül 2 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul.
Ha a hús már elérte a kívánt puhaságot, vegyük le a fedőt, és hagyjuk, hogy a leves kissé besűrűsödjön. Ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.