Forrás: freepik
Vörösboros mártás
Ez a vörösboros mártás receptje egyszerű, mégis nagyon elegáns ételkísérő. Könnyen elkészíthető, és biztosan sikert arat vendégeid körében. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Hozzávalók
- 1 Üveg jó minőségű vörösbor (A vörösbor kiválasztása az ízléseden múlik, bár én személyesen egy testes Cabernet Sauvignont szoktam használni.)
- 1 Fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál rozmaring, aprítva
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 evőkanál önserkentő liszt
- 2 dl húsleves (Előre főzött, de ha nincs elérhető kész húsleves alapporral is helyettesíthető)
Eljárás
Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát.
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Adj hozzá vöröshagymát és fokhagymát, s főzd addig, míg a hagyma üveges lesz és a fokhagyma illata elkezd érezni (megközelítőleg 5 perc).
Add hozzá a vajat, majd mikor ez elolvad, szórd bele a lisztet. Keverd folyamatosan, hogy a liszt ne égjen oda, és egy ragacsos hagymás-lisztes keveréket kapsz (ezt hívják rántásnak).
Öntsd hozzá a vörösbor egyharmadát, és keverd addig, amíg a keverék sima nem lesz. Ezzel biztosítod, hogy a mártásodnak nincsenek majd lisztes csomói.
Ezután add hozzá a maradék bort és húslevest, a sót, borsot és a rozmaringot. Forrald fel, majd hagyd lassú tűzön rotyogni 15-20 percig, amíg a mártás besűrűsödik.
Mielőtt tálalnád, kóstold meg, és szükség esetén ízesítsd utólag is. A mártásnak jól kell kiegészítenie az ételt, amivel tálalod, legyen az hús, tészta vagy akár sült zöldség.