:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/Rs1bS-QKiUUpHt4_V84w/2ca352b1a8e2e3f8f2a43f07efa41a.jpeg)
Forrás: AchiteiLucian from Getty Images
Zölddió befőtt
A zölddió befőtt egy hagyományos, időigényes magyar recept, amely a dió termésének egy korai, zöld fázisát hasznosítja. Az elkészült befőtt íze egyedülálló, különleges.
Hozzávalók
- 24 ks zölddió
- 2 l víz
- 1 kg cukor
- 1 Csomag befőzőcukor
- 1 ks citrom
- 10 szem Szegfűszeg
- 1 rúd Fahéj
Eljárás
A diókat alaposan megmossuk, és szúrópróbaszerűen ellenőrizzük, hogy még átszúrható-e a dió. Ha igen, akkor jó állapotban van a befőzéshez. Ha nem, akkor vetjük el.
A diókat egy nagy edénybe tesszük, felöntjük a vízzel, és 12 órára állni hagyjuk.
Másnap a vizet leöntjük róla, és újra felöntjük friss vízzel. Ezt a műveletet 7 napon keresztül megismételjük.
A hetedik napon a diókat kivesszük a vízből, és jól lecsepegtetjük.
Egy nagy lábasba tesszük a cukrot, a befőzőcukrot, a citromlevet, a citromhéjat, a szegfűszeget és a fahéjat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor elolvad.
Hozzáadjuk a diókat, és közepes lángon főzzük, amíg a diók megpuhulnak.
A diókat befőttes üvegekbe tesszük, ráöntjük a szirupot, majd lezárjuk.
Sötét, hűvös helyen tároljuk. Télen ízlés szerint frissíthetjük a szirupot.