HIRDETŐ

Forrás: AchiteiLucian from Getty Images

Zölddió befőtt

A zölddió befőtt egy hagyományos, időigényes magyar recept, amely a dió termésének egy korai, zöld fázisát hasznosítja. Az elkészült befőtt íze egyedülálló, különleges.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
8
  • 24 ks zölddió Hozzáadott
  • 2 l víz Hozzáadott
  • 1 kg cukor Hozzáadott
  • 1 Csomag befőzőcukor Hozzáadott
  • 1 ks citrom Hozzáadott
  • 10 szem Szegfűszeg Hozzáadott
  • 1 rúd Fahéj Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

180 perc.
1. Lépés

A diókat alaposan megmossuk, és szúrópróbaszerűen ellenőrizzük, hogy még átszúrható-e a dió. Ha igen, akkor jó állapotban van a befőzéshez. Ha nem, akkor vetjük el.

2. Lépés

A diókat egy nagy edénybe tesszük, felöntjük a vízzel, és 12 órára állni hagyjuk.

3. Lépés

Másnap a vizet leöntjük róla, és újra felöntjük friss vízzel. Ezt a műveletet 7 napon keresztül megismételjük.

4. Lépés

A hetedik napon a diókat kivesszük a vízből, és jól lecsepegtetjük.

5. Lépés

Egy nagy lábasba tesszük a cukrot, a befőzőcukrot, a citromlevet, a citromhéjat, a szegfűszeget és a fahéjat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor elolvad.

6. Lépés

Hozzáadjuk a diókat, és közepes lángon főzzük, amíg a diók megpuhulnak.

7. Lépés

A diókat befőttes üvegekbe tesszük, ráöntjük a szirupot, majd lezárjuk.

8. Lépés

Sötét, hűvös helyen tároljuk. Télen ízlés szerint frissíthetjük a szirupot.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új