Forrás: Pixabay
Zöldfűszeres sült paradicsomszósz télire
A Zöldfűszeres sült paradicsomszósz télire egyaránt illik tésztákhoz, pizzához vagy akár a jól bevált magyaros ételekhez, például perkelt vagy pörkölt mellé. Az elkészítése air fryerben vagy sütőben történik, amivel a paradicsomok édeskés, mély ízét még tovább tudjuk fokozni. A tartósítás miatt hosszabb ideig is eláll.
Hozzávalók
- 5 kg érett paradicsom,
- 1 Fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- friss zöldfűszerek ízlés szerint (pl. bazsalikom, oregánó rozmaring)
- 2 teáskanál só,
- 1 teáskanál őrölt bors,
- 2 dl olívaolaj
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt vagy az air fryer-t 200 fokra.
A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, majd tegyük egy nagy tepsibe/sütőrácsra.
A hagymákat vágjuk apróra, a fokhagymát pedig préseljük össze, majd szórjuk a paradicsomokra.
Az így kapott alapanyagot locsoljuk meg olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg a kedvenc friss fűszereinkkel.
Süssük aranybarnára a paradicsomokat, kb. 60 percig, amíg a paradicsomok megpuhulnak és kezdenek karamellizálódni.
A sült paradicsomot turmixoljuk össze, majd steril üvegekbe töltjük a szószt.
Az üvegeket fordítsuk lefelé, és hagyjuk kihűlni.