Forrás: FSerega for Getty Images
Áfonyaszósz Mellékétel
Az áfonyaszósz a családom és a barátaim másik kedvence, mert annyira sokoldalú. Húsételekhez és sajtokhoz egyaránt páratlan ízt tud kihozni. Ezt a receptet az évek során tökéletesítettem, és biztosíthatom, hogy minden alkalommal telitalálat. Gazdag, élénk és tele van ízekkel - hasonlóan a chutney-hoz -, úgyhogy mindenképpen érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
- 1 Üveg áfonya lekvár
- 1 hagyma
- 2 evőkanál repceolaj
- 50 ml narancslé
- 50 g cukor
- 1 Pinch só
- Néhány borsszem
- 1 babérlevél
Eljárás
Az áfonyaszósz elkészítéséhez kezdjük a hagyma aprításával. Nem kell túl finomra vágni, egy kicsit durvább még jobb, hogy egy kis ropogást adjon. Ezután melegítsük fel a repceolajat egy közepes méretű serpenyőben, és adjuk hozzá a hagymát. Alacsony vagy közepes lángon addig pirítsuk, amíg áttetsző és puha nem lesz. Ez a folyamat 5-7 percet vehet igénybe. Tapasztalatból mondhatom, hogy fontos, hogy ne égesse meg a hagymát, nehogy kesernyés íze legyen.
Most adjuk hozzá az áfonyalekvárt, a narancslevet és a cukrot, és keverjük jól össze. Adjuk hozzá a borsszemeket, a babérlevelet és egy csipet sót, majd hagyjuk a mártást alacsony hőfokon kb. 10 percig főni. Fontos, hogy rendszeresen keverjük meg, hogy a mártás ne égjen meg.
Ha szükséges, a főzés során további cukrot vagy narancslevet adhatunk hozzá az íz beállításához. Tapasztalatom szerint az édes és a savanyú egyensúlyával való kísérletezéssel érhető el a tökéletes íz.
Az elkészítési idő letelte után a mártás tálalása előtt mindenképpen távolítsa el a babérlevelet és a borsszemeket. Élvezze a házi áfonyaszószt, amely igazán különleges ízt kölcsönöz minden ételnek. Szép munka!