Almás pite
Az almás pite az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben elkészíthető sütemény a világon. Az ősszel érő almából kiválóan elkészíthető és a fahéjjal, vaníliával és mazsolával való ízesítés nagyon különlegessé teszi. A tésztája ropogós, az almás töltelék pedig igazán zamatos.
Hozzávalók
A tészta:
- 21⁄2 bögre liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1⁄2 teáskanál só
- 1 Csomag sütőpor
- 1 bögre hideg vaj
- 1⁄2 bögre hideg víz
Az almás töltelék:
- 6 nagy alma (savanykás)
- 1 bögre cukor
- 1 teáskanál Fahéj
- 1⁄2 teáskanál vanília aroma
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál vaj
- 1 Csomag vaníliás cukor
- kevés citromlé
- 2 evőkanál mazsola
Eljárás
Először készítsd el a tésztát: Egy nagy tálban tedd bele a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport. Add hozzá a hideg, kisebb darabokra vágott vajat, majd az egészet gyors mozdulatokkal dolgozd össze. Végül add hozzá a hideg vizet és gyúrd össze a tésztát. Takard le és tedd hűtőbe legalább fél órára.
Közben készítsd el az almás tölteléket: Hámozd meg az almákat, majd vágd őket vékony szeletekre. Tedd őket egy nagy tálba, majd add hozzá a cukrot, a fahéjat, a vanília aromát, az apró darabokra vágott vajat, a vaníliás cukrot és a lisztet. Keverd jól össze, majd hagyd állni 10 percig.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsd ki a tésztát és fektesd bele egy kivajazott, lisztezett piteformába. A tészta szélét hajtsd bele a formába.
Töltsd meg az almás keverékkel a pitét, majd szórd meg a mazsolával. Szorítsd rá a maradék tésztát, majd szurkáld meg több helyen, hogy a gőz könnyebben távozzon.
Tedd a pitét a sütőbe és süsd meg körülbelül 40-45 perc alatt, vagy amíg a tészta széle szép aranybarna nem lesz.
Hagyd hűlni és szórd meg porcukorral, majd szeleteld fel. Tálald vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal.