Forrás: canva
Angol karácsonyi puding
Angol karácsonyi puding receptjét hozom el nektek, amellyel korábban már többször kísérleteztem. A karácsonyi időszakban már-már hagyománnyá vált nálunk ez a desszert. Hihetetlenül ízletes és laktató, a finom fűszerekkel és a brandyvel pedig igazán ünnepi hangulattal tölti meg a házat.
Hozzávalók
- 175 g mazsola
- 175 g vágott, vegyes szárított gyümölcs
- 50 g darabolt, vegyes dió
- 100 ml brandy
- 175 g önserkentő liszt
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 nagy tojás
- 140 g vaj
- 175 g barna cukor
- 1 reszelt alma
- 1 reszelt sárgarépa
Eljárás
A mazsolát, vegyes szárított gyümölcsöt és darabolt diókat tedd egy tálba és locsold meg brandyval. Takard le folpackkal és hagyd állni legalább 12 órán át, ezáltal jól beissza az alkoholt.
Keverd össze a lisztet, barna cukrot, szegfűszeget, reszelt almát és sárgarépát, a tojást és vajat egy hatalmas tálban. Ezután add hozzá a beáztatott gyümölcsöket dióval együtt, és jól keverd össze.
Ezt a masszát tedd bele a pudingformába és jól préseld le a tetejét. A forma tetejét zárd be sütőpapírral, majd köss rá egy tiszta konyharuhát.
Tedd a formát egy nagy lábasba, és önts annyi vizet a lábasba, hogy a pudingforma 3/4-ig legyen vízben. Főzd közepes lángon kb. 2,5-3 órát.
Hagyd a pudingot teljesen kihűlni, majd óvatosan borítsd ki a formából. Miután kiborítottad, locsold meg brandy-vel, így még ünnepibbé teszed.