Aranygaluska
A magyar konyha igazán büszke lehet erre a desszertre. Remélem, hogy a recept hasznos volt, és sikerrel jártál az aranygaluska elkészítésében! Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók
- 1 Csomag élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 250 ml tej
- 100 Gram cukor
- 1 vanília rúd
- 1 tojás
- 200 g vaj
- 100 Gram mazsola
- 200 g dió
- porcukor a tetejére
Eljárás
Az elkészítése körülbelül 2-3 óra, de megéri a várakozást. Elegendő ideje kell lennie az élesztőnek, hogy jól megkeljen, ezért javaslom, hogy ne siessünk ezzel a lépéssel. Az élesztőt futtasd fel a meleg tejben, majd add hozzá a cukrot, a vanília belső részét és a sót.
Fokozatosan dolgozd össze a liszttel, majd gyúrd össze a tojást és az olvasztott vajat a tésztával. A diót és mazsolát ebben a fázisban is hozzáadhatod. Ezután takard le a tésztát és hagyd kelni körülbelül 1 órán át, amíg a tészta megduplázódik a méretét.
Miután a tészta jól megkelt, formázz belőle kis golyókat. A golyókat helyezd egy vajjal kikent tepsibe, és hagyd további 30 percig pihenni.
A tésztát süsd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig, vagy amíg a teteje szépen meg nem barnul. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor a széle kemény lesz.
Mielőtt a süteményt kivennénk a sütőből, szórd meg a tetejét porcukorral, de azt is javasolnám, hogy adhatsz a tetejére mézet is. Így lesz tökéletesen édes és ropogós az aranygaluska.