Forrás: Wiktory from Getty Images
Bableves sertéshússal
A hideg téli hónapokban leggyakrabban sertéshússal készítek babfőzeléket. Annyira laktató, hogy akár főételként is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 1 kg Szárított fehér bab
- 500 g Sertéshús
- 2 db közepes hagyma
- 3 gerezd Fokhagyma
- 3 db Sárgarépa
- 3 db Sertéscsontok
- 3 liter Vizek
- 2 kanalak lard
- só és bors
- Majoránna
- Paprika ízlés szerint
Eljárás
Először is készítsük elő a babot, amelyet fogunk, és hideg vízzel lefedjük. Hagyja áztatni egy éjszakán át. Csöpögtesse le az áztatott babot, és tegye egy nagy fazékba.
Adjuk hozzá a feldarabolt húst és a csontokat, fedjük fel vízzel, és közepes lángon főzzük. Főzés közben időnként habját lefölözzük.
Amikor már nem képződik hab, adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát, és főzzük tovább. Itt az alkalom, hogy sóval és borssal ízesítsük a levest.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát zsírban aranybarnára pirítjuk. Amikor már megfelelő színű, adjuk hozzá a paprikát, és tegyük a keveréket a fazékba.
Hagyjuk a levest körülbelül egy órán át főni. Amikor a bab teljesen megpuhult, porítsuk be vízzel elkevert liszttel (2 evőkanál lisztet oldjunk fel a vízben), hogy a leves kiegyensúlyozott vastagságú legyen.
Ebben a szakaszban kóstolja meg a levest, és adja hozzá a majoránnát. Ezután hagyjuk a levest kb. 10 percig főni, és végül adjuk hozzá a zsiradékot.