Forrás: Erwin Quintana from Pexels
Bagel
Kezdheti a napját egy finom bagellel, elkészítheti reggelire vagy villásreggelire, vagy csak a kávéja mellé fogyaszthatja.
Hozzávalók
- 500 g sima liszt
- 2 kanalak Sók
- 2 kanalak Cukor
- 2 kanalak Szárított élesztő
- 300 ml Langyos víz
- 2 Kanálok méz
- 1 Kanálok Szezámmag a megszóráshoz
Eljárás
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és a száraz élesztőt. Adjuk hozzá a langyos vizet, és dolgozzuk sima tésztává. A tészta egy kicsit keményebb, de ez normális.
Tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni körülbelül egy órán át. A tészta térfogatának meg kell duplázódnia, ha nem, akkor hagyjuk még egy kicsit kelni.
A kelesztés után ossza a tésztát nyolc egyenlő részre. Formázzunk mindegyik részből egy golyót, és a közepén készítsünk egy kb. 3 cm átmérőjű lyukat. Helyezze a bageleket sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyja ismét kelni 15-20 percig.
Közben forraljuk fel a vizet és a mézet egy lábasban. Tegye a bageleket a forrásban lévő vízbe, és főzze mindkét oldalát kb. 2 percig. A tészta megszilárdul és szilárd formát vesz fel, ahogy fő. A vizet és a mézet használom, hogy a bagel jellegzetes aranyszínű és kellemes ízű legyen. Tegyük vissza a bageleket a sütőlapra.
Szórja meg a bageleket szezámmaggal, mákkal vagy durva sóval, ízlése szerint. Süssük előmelegített sütőben 210°C-on kb. 20 percig, amíg aranybarnára sül. Az a tapasztalatom, hogy sütés közben szép ropogós kéreg képződik.
Ezután hagyjuk a bageleket egy rácson kihűlni. Ha kihűltek, azonnal fogyaszthatóak. A kihűlt bageleket könnyű felszeletelni és megkenegetni.