Forrás: freepik
Bakonyi sertéstokány
A Bakonyi sertéstokány a magyar konyha remekei közé tartozik. A tokányok különlegessége, hogy nagyon ízletesek, húsosak, és a szaftjuk a legtöbb esetben az alapanyagokból készül, nem pedig plusz szószból. A Bakonyi sertéstokány, ahogy a nevéből is sejthető, egy hagyományos, magyaros, sertéshúsból készült étel.
Hozzávalók
- 800 g sertéshús (tarja, lapocka)
- 200 g füstölt szalonna
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g gomba
- 200 ml tejföl
- 11⁄2 dl fehérbor (száraz)
- 1 evőkanál pirospaprika
- 100 g vaj
- só, bors
- Petrezselyem
Eljárás
A sertéshúst kis csíkokra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és kisütjük.
A hagymát apróra vágjuk és a szalonnazsíron üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
Hozzáadjuk a húst, a pirospaprikát és fehérbort, majd sózzuk, borsozzuk.
Kevés vízzel felengedjük, és közepes lángon, lefedve puhára pároljuk.
Közben a gombát megmossuk, felszeleteljük és a vajon megpirítjuk.
Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a gombát és további 10 percig főzzük.
A végén hozzáadjuk a tejfölt, jól összekeverjük és készre főzzük.
Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.