Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=kvpo6LRRnBE&ab_channel=SzilviSz%C3%A9csi
Balatoni friss lángos
A lángos az egyik legnépszerűbb magyar street food, amelyet szinte minden utcabálon ésásárban megtalálunk. A tészta olajban sütve kívül ropogós, belül pedig omlós és lágy. Legtöbbször fokhagymás tejföllel, sajttal, sonkával és/vagy szalá tálalják.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 2 teáskanál instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 300 ml langyos víz
- olaj a sütéshez
- fokhagymás tejföl
- reszelt sajt
Eljárás
Keverjük össze a lisztet, élesztőt, cukrot a sóval egy tálban.
Adagoljuk hozzá az olajat és a langyos vizet, majd gyúrjuk össze az egészet egy lágy tésztává.
Lisztezett felületen dagasszuk a tésztát, majd borítsuk le és hagyjuk meleg helyen duplájára kelni kb. 30-40 percig.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki különböző formájú darabokra (pl. kör, ovális, téglalap stb.).
Forrósíunk fel bő olajat serpenyőben vagy lábasban, majd süssük ki benne a tésztadarabokat mindkét oldalukon anybarnára.
Tálaljuk a lángosokat fokhagymás tejföllel és a választott feltétekkel.