Forrás: Pixabay: drawsandcooks
Battenberg torta
A Battenberg torta egy igazán egyedi és szemet gyönyörködtető brit sütemény. Különlegessége a rózsaszín és sárga színű sütijének négyzetes mintája, amit márványos effektus színez. A torta fehér marcipánba van csavarva, amely szépen kiemeli a színes szeleteket. Az előkészületek időigényesek lehetnek, de megéri a végeredmény.
Hozzávalók
Tészta
- 175 g vaj
- 175 g cukor
- 175 g liszt
- 3 ks tojás
- 1⁄2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál rózsaszín ételfesték
- 1 teáskanál Sárga ételfesték
Összeállítás
- 4 evőkanál baracklekvár
- 225 g marcipán
- 1 evőkanál porcukor
Eljárás
Először is készítsük elő a tésztát. A vajat keverjük össze a cukorral egy nagy tálban, majd adjuk hozzá az összes tojást. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajas keverékhez. Osszuk fel a tésztát két részre, és színezzük be őket, az egyiket rózsaszínnel, a másikat sárgával.
A tésztát süssük 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 percig vagy amíg a tészta rugalmas, ha enyhén megnyomjuk. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor a tészta száraz lehet.
Hagyjuk a tésztákat kihűlni, majd vágjuk őket egyforma széles sávokra. Kenjük meg a sávokat baracklekvárral, majd illesszük őket egymáshoz úgy, hogy rózsaszín és sárga kockákat kapjunk. A torta négy részre van osztva, tehát mindegyik szeleten rózsaszín és sárga négyzeteknek kell lenniük, melyek egymást követik.
Nyújtsuk ki a marcipánt vékonyra, és csomagoljuk be vele a tortát. Hajtsuk rá a marcipánt a tortára és simítsuk el óvatosan, hogy ne legyenek levegőbuborékok. Szeleteljük fel a tortát, és tálaljuk porcukorral megszórva.